Talentbewaring

Talent

Vanaf 2014 is Koelhuis Bergmans gestart met talentbewaring. Pootaardappelen worden vanaf eind november op een constante, hogere, temperatuur bewaard. Om spruitvorming tegen te gaan wordt dagelijks het middel Talent toegediend d.m.v. koudeverneveling.

Talent is een product van plantaardige oorsprong, op basis van Carvon, gewonnen uit de olie van Karwijzaad. Talent is een kiemgroeiregulator die zorgt voor de doorbreking van de topspruitdominantie waardoor meer ogen uitlopen en grotere knolzetting ontstaat.

De cellen die in het najaar worden gebruikt om bruto product te drogen, lenen zich uitstekend voor de bewaring. Het zijn relatief kleine cellen met elk een capaciteit van 120 kisten. Door gebruik te maken van meerdere cellen kan al vroeg gestart worden met talentbewaring. Dagelijks wordt de talent toegepast door de computergestuurde gastoediening. Alleen voor de toepassing wordt de ruimte i.v.m. CO2 opbouw ververst met buitenlucht. Na toediening blijft de talentconcentratie hierdoor gedurende 24 uur op constant niveau in de cel. Interne ventilatie vindt plaats om de talent door het product te verspreiden. Dit is alleen mogelijk doordat de temperatuur constant wordt gehouden op 7,5 graden d.m.v. mechanische koeling.

Talent 2

 

Voordelen talentbewaring bij Koelhuis Bergmans

 - Door "kleine" cellen kan vroeg gestart worden met bewaring.
 - Mechanische koeling zorgt voor constante temperatuur.
 - Talentconcentratie blijft hierdoor stabieler in de cel en er treedt weinig verlies op.
 - Dagelijkse toediening met wekelijkse afbouw.
 - Regelmatige controle door begeleiders leveranciers.
 - Concurrerend in prijs met bewaringen zonder koeling.